Radio (dansk)
Lena Odgaard har rapporteret fra Mellemøsten for Radio24syv siden sommeren 2012 og for DR, blandt andet P1, Radioavisen, TV-avisen og DR2 Dagen, siden 2013.
BYLYD på flugt - når en flygtningelejr bliver permanent
Marts 2016 | BYLYD
Indslaget blev produceret til BYLYD som en del af podcasten 'På flugt' - find hele podcasten her.
Mens en flygtningelejr stort set altid bliver planlagt som midlertidig, er realiteten, at flygtningelejre globalt set eksisterer i gennemsnit fjorten år. BYLYD kaster en line hele vejen til Ramallah på den palæstinensiske vestbred, til lejren Al Ameri, som blev oprettet for snart 70 år siden.
I indslaget siger én af beboerne:
"Da de byggede lejren, vidste de ikke, at den kom til at være her længe. Så bygningerne er stadig utrolig dårlig kvalitet."
Panorama: Sten mod kugler
18. februar 2016 | DR - P1 Panorama
Sten mod kugler - er som oftest styrkeforholdet mellem palæstinensiske demonstranter og israelsk militær. Det gælder også i landsbyen Nabi Saleh, hvor der i de seneste år uge efter uge demonstreres mod inddragelse af jord og vand til ulovlige israelske bosættelser. Lena Odgaard har besøgt Nabi Saleh, der i fjor blev kendt verden over på grund af en video, der viser voldsomme scener, da en stor pige bider en maskeret israelsk soldat for at få ham til at slippe sit faste greb i sin bror.
Historien om Nabi Saleh - og særligt landsbyens børn - har Lena Odgaard fulgt tæt siden hendes første besøg i maj 2011. Der optog hun en lille video (desværre af ringe kvalitet) af en fredagsdemonstration, der følger et ugentligt protestoptog fra det starter i midten af byen og få hundrede meter ned af vejen, hvor tåregas opløser gruppen.
Datolinjen - om de israelske 'Mustaarabin'
12. nov, 2015 | Radio 24syv
Mustaarabin-agenterne er en særlig størrelse i det israelske militær, der på det seneste har påtaget sig en mere aggressiv rolle i konflikten mellem Palæstina og Israel.
Datolinjen - Volden mellem israelere og palestinensere fortsætter
19. okt., 2015 | Radio 24syv - Datolinjen
LIVE Q&A: Gaza - hvordan lever man et liv der?
2. september 2015 | Radio24syv - Datolinjen
FNs særlige organ for handel og udvikling advarer om, at Gaza om bare fem år kan være helt ubeboelig for mennesker.
En ny rapport tegner et dyster billede af voksende fattigdom, tårnhøj arbejdsløshed og afgrundsdyb desperation. Og hvis der ikke gøres noget for at ændre på den negative udvikling, vil Gaza, der er på størrelse med Langeland og hører til blandt verdens tættest befolkede områder, været ubeboelig for mennesker i 2020.
LIVE Q&A: Hvordan dokumenterer man menneskerettighedsforbrydelser under krig?
26. august 2015 | Radio24syv - Datolinjen
Byen Douma i Syrien er - som mange andre byer, som oprører kontrollerer - flere gange blevet bombet. Alene i den seneste uge, er den blevet angrebet af regeringstropper to gange. Men en af byens forhenværende indbyggere, den 35-årige Maarouf Touameh, som er flygtet til Jordan, har sat sig for at indsamle beviser for overgrebene mod byens indbyggere, i håbet om at gerningsmændene vil blive stillet til ansvar, når krigen engang slutter.
Og Maarouf er ikke alene. Rundt om i Mellemøstens brændpunkter sætter mennesker livet på spil for at gemme dokumetation for HVAD, der rent faktisk er fundet sted i kampens hede.
Lena Odgaard, du har netop været til konference for menneskerettighedsforkæmpere fra lande som Libanon, Syrien, Jordan, Yemen, Tunesien, Libyen og Ægypten, som blev afholdt i Jordans hovedstad Amman. Hvor risikabelt er det arbejde som Maarouf og andre menneskerettighedsforkæmpere laver?
Syrisk aktivist dokumenterer menneskerettighedsovertrædelser
25. august 2015 | P1 - radioavisen
I Syrien har den oprørskontrollerede forstad til Damaskus, Douma, været under voldsomme angreb fra Assad-regeringen i den forgangne uge. Angrebene kostede ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder over 100 mennesker livet, og blandt dem er mange kvinder og børn. Det er blot den seneste episode i den blodige konflikt, og mange er holdt op med at tælle antallet af dræbte civile og andre brud på menneskerettighederne. Men ikke alle.
Et år efter krigen i Gaza har palæstinensiske unge mistet håbet for fremtiden
7. juli, 2015 | DR - P1 Morgen
Et år efter krigen i Gaza har palæstinensiske unge mistet håbet for fremtiden. Selv om store dele af Gaza stadig ligger i ruiner, har tusindvis af unge gennemført deres studentereksamen. Men uden udsigt til en politisk løsning, kan to ud af tre unge se frem til arbejdsløshed.
'Én mands uafhængighed er en anden mands katastrofe'
28. maj, 2015 | DR - P1: Panorama
Det er i år 67 år siden, at Israel erklærede sin uafhængighed. Det skete efter en afstemning i FN om at anerkende landet som hjemsted for alle verdens jøder efter Anden Verdenskrigs gru. Men, hvad der for det ene folk var en glæde, var for et andet folk - palæstinenserne - en 'katastrofe'. For i krigen, der fulgte efter uafhængighedserklæringen, flygtede over halvdelen af områdets arabiske befolkning, palæstinenserne, og i dag venter over 5 millioner palæstinensiske flygtninge og efterkommere verden over stadig på at få lov at vende tilbage.
Medvirkende: Dani Karavan og Fatima Ma'ala
Tilrettelæggelse: Lena Odgaard
Rejsebrev fra Betlehem
22. december 2014 | DR - P1 - Panorama
I disse dage bliver der verden over sunget om et lille barn, der blev født i Betlehem. Samme salmer bliver også sunget i kristne palæstinensiske hjem i Jesus' fødeby. Men der er ikke mange tegn på julefred i den hellige by, og skulle Josef og Maria ankomme i dag, ville de skulle passere både soldater og checkpoints, mens hyrdernes marker vil være konfiskeret til israelske bosættelser.
Medvirkende: Claire og Johnny Anastas
Tilrettelæggelse: Lena Odgaard
Arab Idol-finalister er israelske statsborgere
7. nov. 2014 | DR - P1 Morgen
I Mellemøsten har politik sneget sig ind i den populære sangkonkurrence, Arab Idol, for to af de i alt ni finalister repræsenterer officielt 'Palæstina' - men de er begge israelske statsborgere.
Musik i Gazas ruiner
18. september 2014 | DR - P1 - Panorama
Palæstinensiske børn vender tilbage til ødelagte eller beskadigede skoler efter Israels bombardement over Gaza i sommer. Nogle skoler er uskadte - som f.eks. områdets eneste musikskole for børn.
Medvirkende: Ibrahim Najjar, director; Firas Sharafi, musikelev;
Tilrettelæggelse: Lena Odgaard
Pave Frans holder gudstjeneste på Vestbredden
23. maj 2014 | DR - P1 Morgen
Når pave Frans på søndag holder gudstjeneste på den palæstinensiske Vestbred, siger han selv, at hans besøg til 'det hellige land' er en pilgrimsrejse - og selv om han forventes at ville tale om forsoning og fred, så skal han manøvrere i et politisk minefelt. En ting er de strandede fredsforhandlinger mellem israelerne og palæstinenserne. Dertil kommer de mange religiøse grupperinger - f.eks. de kristne palæstinensere, der står mellem de jødiske israelere og de muslimske palæstinensere - og selv er i et dilemma om, hvorvidt de skal være loyale over for staten Israel og det palæstinensiske folk.
*Der bor cirka 175.000 kristne palæstinensere i Israel og i de palæstinensiske områder på Vestbredden og i Gaza.
Audition til Arab Idol holdes for første gang i Palæstina
21. mar. 2014 | DR - P1 Morgen
I aften vil over 1 million danskere se med, når Henriette, Lucy, Pernille og 'Anthony Jasmin' dyster i semifinalen i X-Factor. Det er mange seere - men dog ikke noget at regne i forhold til de 100 millioner, der så med, da Mellemøstens pendant til X-Factor, Arab Idol, sidste sommer blev vundet af den unge palæstinenser, Mohammad Assaf. I denne uge var han så i Ramallah på Vestbredden for at støtte hundredvis af håbefulde palæstinensiske sangere, da der for første gang blev afholdt udtagelse til det arabiske talentshow i de palæstinensiske selvstyreområder. Og for de unge fremmødte handlede det om langt mere end at blive berømte.
Kom med til bryllupsmesse i Abu Dhabi
18. mar. 2014 | DR - P1 Morgen
I de forenede arabiske emirater, har det kraftige økonomisk opsving sat sit præg på staternes bryllupsindustri. Devisen er "jo større og dyrere, jo bedre", men det er fortsat kvindernes familier, der vælger deres kommende mand. Medvirkende: Daphne Cota, arrangør af bryllupsmesse; Alaa Noud, vordende brud; Jane Bristol-Rhys, Professor.
Israel træner cybersoldater
4. dec, 2013 | DR - P1 Morgen
Fremtidens krige foregår i stigende grad i cyberspace. Det er en af grundene til, at der i Israel er blevet oprettet et decideret træningscenter for cybersoldater.
Israelske bosættere angriber pælistinensiske olivenhøstere
Olivenhøsten har historisk været en festtid for palæstinensere. Men de seneste år har landmænd oplevet angreb fra israelske bosættere, der kaster med sten og ødelægger deres træer. Det gør ikke kun høsten sværere, men resulterer ifølge nye beregninger fra FN også i økonomiske tab i millionklassen.
Kampen om jord på Vestbredden
7. november 2013 | DR - P1 - Panorama
Panorama handler i denne uge om den ulige kamp mellem israelere og palæstinensere om retten til jord.
Under de nuværende fredsforhandlinger fordømmer de palæstinensiske politikere i hårde vendinger Israels fortsatte byggeri i det de ser som en kommende palæstinensisk stat.
Men flere palæstinensere er blevet trætte af at vente på en politisk løsning og har taget mureskeen i egen hånd og bygger, hvor bygges kan.
Medvirkende: Ramallahs borgmester, Mousa Hadi, Nassar Nawaja fra Susiya, forretningsmand Bashar Masri og direktør for Riwaq, Fida Touma.
Tilrettelæggelse: Lena Odgaard
Kvindelige israelske soldater bryder tavsheden
22. juli 2013 | DR - P1
Mens det er lykkedes Kerry at få palæstinenserne og israelerne tilbage til forhandlingsbordet, sætter en ny kampagne et kritisk spotlys på Israels militære indsats i de palæstinensiske områder. I en række online vidnesbyrd fortæller kvindelige tidligere soldater fra gruppen, Breaking the Silence, hvordan provokation, overgreb og ydmygelse af palæstinensere er en integreret del af deres daglige rutiner.